Gedurende het winter en het voorjaar is het museum enkel de eerste zondag van de maand open. Januari is hierop een uitzondering. Het museum is namelijk gesloten op zondag 7 januari.

Op zondag 4 februari kan u weer terecht in het museum.

 

Het hele museumteam wenst u vooral ook een prettig 2024!

De 19e eeuw wordt vaak gezien als een periode waarin de beeldende en toegepaste kunsten weinig voorbrachten dat van blijvende waarde was. Hoewel algemeen en volkomen terecht beschouwd als “de eeuw van de vooruitgang” op wetenschappelijk en technisch vlak, noemde men deze periode daarom ook wel eens “de lelijke tijd”.

Die negatieve beeldvorming is de laatste decennia stilaan aan het verdwijnen. Gelukkig maar, en ook helemaal terecht. Dat wordt met glans bewezen in deze nieuwe thematische wisseltentoonstelling met bijzondere tegels uit de Collectie Roberto Pozzo van de Koning Boudewijnstichting.

Alle modieuze stijlen van de 19e eeuw zijn hierin vertegenwoordigd met vaak zeer mooie en soms ronduit technisch verbluffende realisaties. We zien aantrekkelijke neoclassicistische, neogotische en neorenaissance ontwerpen, maar ook door de Arabische, Chinese en Japanse cultuur geïnspireerde tegels en tegelgehelen. Romantische taferelen en bloemendecors kondigen dan weer de art nouveau aan. De zorgvuldig uitgekozen selectie van meer dan 300 tegels en panelen zullen ook nu weer de bezoeker, voor wie een onbekende wereld wordt geopend, verrassen.

De wisselexpo loopt van 18 juni 2023 tot einde mei 2024. Er is ook een verzorgde brochure over de Belgische tegel in de 19e eeuw te koop aan 10 EUR.

Het tegelmuseum is in de zomermaanden open van woensdag tot zondag van 14u tot 17u.

De toegang is nog steeds gratis. Er is nu bereikbaarheid met lijnbus 14 tot aan de halte abdij.

Info : www.gilliottegelmuseum.be

Contact : info@gilliottegelmuseum.be

De derde zondag van juni, dan gaat zoals elk jaar ook nu weer de Gilliotmarkt door in de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. Dit weekend wordt ook het startschot gegeven van een nieuwe wisseltentoonstelling, die het hele seizoen (tot voorjaar 2024) te bezichtigen zal zijn.

Deze wisseltentoonstelling, en bijgevolg ook de Gilliotmarkt, zal in het teken staan van alle modieuze stijlen die gedurende de 19de eeuw de revue passeerden, ook in de tegelindustrie: “Van neoclassicisme tot art nouveau – De Belgische tegel in de negentiende eeuw”, gecureerd door dr. Mariop Baeck.

PROGRAMMA GILLIOTMARKT – ZONDAG 18 JUNI 2023

Lezing “Van neoclassicisme tot art nouveau” – dr. Mario Baeck

Prijsschatting en restauratieadvies

 • 16u
 • museum

Expo en verkoop private tegelcollecties

 • doorlopend van 10u tot 17u

Eet- en drinkgelegenheid in de cafetaria van het aangrenzende Heemmuseum Heymissen

Gilliotmarkt

Gilliotmarkt 2023 flyer

Charlot De Bisschop stond de afgelopen jaren het Gilliot & Roelants Tegelmuseum bij op meerdere fronten: ze maakte panelen klaar voor wisseltentoonstellingen, ze restaureerde tegels en panelen en ze gaf samen met dr. Mario Baeck ook al meerdere malen restauratieadvies op de Gilliotmarkt.

Dit jaar werd ze uit meer dan 300 kandidaten verkozen tot “Ambachtsvrouw van het jaar”. Ter ere van deze gelegenheid kwamen ATV en GVA langs voor een prachtige reportage.

Volg deze link naar de reportage van ATV en GVA over het Tegelmuseum en Charlot De Bisschop, tegelrestauratrice en ambachtsvrouw van het jaar.

 

Wil je zelf de pracht kome n bewonderen in het museum? Vanuit Antwerpen zijn we makkelijk bereikbaar va de Waterbus Meer info via deze link.

Het Gilliot- en Roelants Tegelmuseum start het jubileumjaar 125 jaar Gilliot & Cie met een nieuwe wisseltentoonstelling die er van eind juni 2022 tot begin juni 2023 te zien zal zijn.

Deze keer staat de Belgische tegelproductie uit de periode tussen de beide wereldoorlogen centraal. Smaakveranderingen en betaalbaarheid zorgden na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog stilaan voor een grondige wijziging in het tegelaanbod. De succesvolste fabrikanten hielden daarbij goed stand en oogsten ook in deze periode heel wat internationaal succes.

In de Eerste Wereldoorlog was de Belgische tegelindustrie zowel door vernielingen en opeisingen door de Duitse bezetter als door gebrek aan bestellingen grotendeels stilgevallen. Vanaf eind 1918 werden de nog beschikbare machines in de diverse tegelfabrieken zo snel als mogelijk opnieuw in gang gezet. De wederopbouwcampagne in de ‘verwoeste gewesten’ vergde namelijk enorme hoeveelheden bouwmaterialen in een korte tijdspanne.

De tegelproducenten namen aanvankelijk dan ook nauwelijks de tijd om het aanbod aan vloer- en wandtegeldecors grondig te vernieuwen.

Nieuwe stijlopvattingen – met name de art deco, het modernisme, de nieuwe zakelijkheid -, gekoppeld aan externe factoren als stijgende arbeidslonen en vooral de financiële crisis in de jaren 1930, brachten een grondige verandering.

Mooie voorbeelden daarvan vinden we terug in de prachtige collectie van het Gilliot- en Roelantstegelmuseum Zij zijn grotendeels het werk van Joseph Roelants (1881-1962), de belangrijkste naoorlogse ontwerper bij de Gilliotfabriek.

De wereldtentoonstellingen speelden in die tijd een belangrijke rol. Op de wereldtentoonstelling te Brussel in 1935 maakte Gilliot Hemiksem indruk met een volledig eigen paviljoen. Dit kleine paleis vormde een harmonieuze synthese van klassieke stijl en discrete art deco en toonde heel wat nieuwe toepassingsmogelijkheden voor het keramisch materiaal. Het werd dan ook door diverse binnen- en buitenlandse decorateurs en architecten geprezen als één van de meest geslaagde realisaties van de expo.

De periode tussen de twee wereldoorlogen wordt in de nieuwe wisseltentoonstelling ruim geïllustreerd aan de hand van diverse nog nooit getoonde tegels en -panelen uit de Pozzo-collectie van de Koning Boudewijnstichting en de reserves van het Gilliot- en Roelants Tegelmuseum, aangevuld met unieke foto’s en documenten uit het Gilliotarchief en het archief van de begaafde oud-medewerker Karel Hadermann die samen met diverse topstukken uit de vaste collectie deze ongemeen boeiende periode uit de Belgische designgeschiedenis tot leven brengen.

Somptueus uitgewerkte panelen met Helios op zijn zonnewagen rechts en Athena links, permanente collectie Gilliot & Roelants Tegelmuseum Hemiksem.

Sinds juni 2021 kon u in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum genieten van een wisseltentoonstelling rond art nouveau. Op 6 juni 2022 starten we echter met de voorbereiding van de volgende wisseltentoonstelling.

Kom dus op zondag 5 juni langs om een laatste maal deze selectie aan art nouveaupanelen te bewonderen voor ze weer in het depot verdwijnen.

Meer info over deze tentoonstelling via deze link.

Meer info over de nieuwe tentoonstelling rond art deco en de andere interbellumstijlen kan je hier vinden.

Op zondag 19 juni, na twee jaar pauze door corona, kan de Gilliotmarkt weer doorgaan. De lezing van dr. Mario Baeck en de wisseltentoonstelling die dag opent, zullen in het teken staan van de evolutie van de Belgische tegel, van art nouveau naar art deco en modernisme, tijdens het interbellum. 

De Belgische tegelproductie in de periode tussen beide wereldoorlogen staat deze keer centraal. Smaakverandering en betaalbaarheid zorgden na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog stilaan voor een grondige wijziging van het tegelaanbod. De succesvolste fabrikanten hielden daarbij goed stand en oogsten ook in deze periode heel wat internationaal succes.

Progamma Gilliotmarkt 19/06/2022 

 • Museum open van 10u tot 17u
 • Expo private tegelcollecties – eet- en drinkgelegenheid in het Heemmuseum van 10u tot 17u
 • Lezing dr. Mario Baeck – 13u30
  • Scheldezaal gemeentehuis Hemiksem
  • Inschrijven verplicht: info@gilliottegelmuseum.be
 • Prijsschatting en restauratieadvies – 16u

 

Sinds eind juni 2021 kan u in het museum terecht voor de nieuwe wisseltentoonstelling “Gilliot & Cie en de Belgische Art Nouveautegel in de Pozzo-collectie”. Door de coronamaatregelen was een lezing voor het publiek niet mogelijk bij de opening. Op 29 augustus halen we dit echter in met een lezing door curator Dr. Mario Baeck over de Belgische art nouveau tegel.

OPGELET: omwille van corona zal de lezing uitzonderlijk niet in het museum zelf doorgaan, maar in zaal “Depot Deluxe”, op wandelafstand van het museum

Geen nood! Deze zaal bevindt zich binnen de muren van het abdijdomein, op minder dan 5 minuten wandelen van het museum.

Hoe zaal Depot Deluxe bereiken?

Adres: Nijverheidsstraat 27 – 2620 Hemiksem
–> bij de zaal is er een ruime parking voorzien. Als u met de auto komt, raden we u aan hier te parkeren, ook als u voor of na de lezing het museum nog wenst te bezoeken. Er zijn dit weeken immers nog andere evenementen in het abdijdomein.

U kan deze parking oprijden aan de eerste verkeersremmer in de Nijverheidsstraat.

Hoe ga ik van zaal Depot Deluxe naar het museum of andersom?

Dat kan gewoon te voet! De zaal ligt namelijk in het abdijpark. Op minder dan 5 minuten bent u bij de abdij en het museum zelf. Er hangen richtingaanwijzers in het park.
Kijk ook naar het plannetje hieronder voor de korte wandelroute.

route museum naar zaalDepot Deluxe

Info over de lezing:

Uit de indrukwekkende tegelcollectie van Roberto Pozzo, kozen we meer dan 300 van de mooiste voorbeelden uit de art nouveau periode van de fabriek van Gilliot & Cie en vele andere Belgische tegelfabrieken.

De curator van deze tentoonstelling is Dr. Mario Baeck. Hij geeft zondag 29 augustus om 14u een lezing over de art nouveau tentoonstelling en hoe Gilliot & Cie. zich met deze stroming verhield en dit in het museum zelf.

Inschrijven verplicht via info@gilliottegelmuseum.be

Deze week kreeg het Gilliot & Roelants Tegelmuseum enkele vrijwilligers en bestuursleden van het Erste Deutsche Fliesenmuseum in Boizenburg (Duitsland) over de vloer. Zij kwamen een selectie tegels lenen voor een wisseltentoonstelling.

In september lanceert het museum in Boizenburg een wisseltentoonstelling rond Franse Art nouveautegels. Daarvoor kwamen ze bijuitleen tegels Hemiksem-Boizenburg Dr. Mario Baeck én bij het Gilliot & Roelants Tegelmuseum aankloppen. Een representatieve selectie van zo’n 200 Franse decoratieve wandtegels uit de periode 1840-1960 met de klemtoon op de Art Nouveauproductie worden in tijdelijke bruikleen gegeven aan het Duitse museum voor een expo die vanaf september 2021 een jaar lang te zien zal zijn.

 

Zo gaan tegels vanuit Hemiksem (weer) internationaal!

 

Vanaf 20 juni 2021 kan u in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum een nieuwe wisseltentoonstelling ontdekken. Deze staat volledig in het teken van de art nouveau.

De Belgische art nouveau-architectuur – met vooraanstaande architecten en ontwerpers als Henry Van de Velde, Victor Horta, Gustave Serrurier Bovy en vele anderen – staat internationaal in hoog aanzien. In een belangrijk deel van de gebouwen rond 1900 werden, vaak door jongere en minder bekende architecten, de diverse mogelijkheden van de industriële wandtegel op een esthetisch hoog niveau benut.

Naast de standaardproducten gaat het daarbij ook om unieke en speciaal op maat gemaakte tegel-ensembles en -panelen in gevels of in portieken en nissen van woningen en in het interieur ervan in vaak prachtige wintertuinen.
Alle grote en gespecialiseerde Belgische wandtegelfabrieken boden in hun catalogi een enorme variatie aan kleurrijke en zeer aantrekkelijke ontwerpen aan. Ze werden in grote aantallen gekocht en ook internationaal geëxporteerd. Dit commerciële succes was te danken aan de hoge kwaliteit van uitvoering en ontwerp. Wie voor het eerst met deze productie kennismaakt is vaak overdonderd.

Uit de indrukwekkende tegelcollectie van Roberto Pozzo – met meer dan 9.000 tegels – die sinds 2016 beheerd wordt door het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem, kozen we een 30-tal decoratieve panelen en zowat 300 tegels die tot de mooiste voorbeelden van de Belgische productie behoren, zowel uit de fabriek van Gilliot & Cie als uit deze van concurrenten als Boch Frères, Helman, de S.A. La Majolique, de Manufactures de Céramiques de Hasselt, de S.A. La Dyle uit Wijgmaal en vele Waalse fabrieken waaronder de Faienceries de Nimy.

Laat u verrassen, want de gepresenteerde selectie is een waar feest voor het oog!

Praktisch

 • Gratis toegang tot de wisseltentoonstelling en de rest van het museum
 • Opening:
  • zondag 20 juni en zondag 27 juni – 14u tot 17u
  • van juli t.e.m. september: woensdag t.e.m. zondag – 14u tot 17u
  • van oktober 2021 t.e.m. april 2022: elke eerste zondag van de maand – 14u tot 17u
  • mei 2022 t.e.m. juni 2022: elke zondag – 14u tot 17u
 • Adres: Sint-Bernardusabdij 2 – 2620 Hemiksem (toegang  met de auto via Nijverheidsstraat)
 • Info & reservatie: info@gilliottegelmuseum.be
 • Bereikbaarheid:
  • Fiets : knooppunt 85
  • Waterbus Antwerpen-Hemiksem of overzetdienst Kruibeke-Bazel- Hemiksem
  • Trein : lijn S32 Antwerpen-Boom-Puurs
  • De Lijn : buslijn 14 (halte Nijverheidsstraat), 290,295 & 298 (halte Bosstraat)
  • Auto : A12 Antwerpen-Boom, Nijverheidsstraat, Hemiksem