Charlot De Bisschop stond de afgelopen jaren het Gilliot & Roelants Tegelmuseum bij op meerdere fronten: ze maakte panelen klaar voor wisseltentoonstellingen, ze restaureerde tegels en panelen en ze gaf samen met dr. Mario Baeck ook al meerdere malen restauratieadvies op de Gilliotmarkt.

Dit jaar werd ze uit meer dan 300 kandidaten verkozen tot “Ambachtsvrouw van het jaar”. Ter ere van deze gelegenheid kwamen ATV en GVA langs voor een prachtige reportage.

Volg deze link naar de reportage van ATV en GVA over het Tegelmuseum en Charlot De Bisschop, tegelrestauratrice en ambachtsvrouw van het jaar.

 

Wil je zelf de pracht kome n bewonderen in het museum? Vanuit Antwerpen zijn we makkelijk bereikbaar va de Waterbus Meer info via deze link.

In 2021 zal een grote wisseltentoonstelling rond art nouveau opgezet worden. In 2020 krijgt u daar al enkele voorsmaakjes van. Zo kan u sinds kort een monumentaal stuk tegellambrisering bewonderen in de Pozzo-zaal.

Het paneel zelf – eigenlijk één element uit een lambrisering – geeft een goed beeld van wat je als gegoede burger in de belle époque zou kunnen gebruiken als decoratie van de hal in je burgerwoning. Het is een duidelijk voorbeeld van de florale art nouveau, met veel detail en zeer zwierderig uitgewerkt.

 

Hoe gaat het opnieuw monteren van zo’n paneel eigenlijk in z’n werk?

De tegels worden met siliconenlijm bevestigd op een honingraatplaat. Er wordt gekozen voor honingraatplaten omdat deze niet kunnen kromtrekken door vocht. Het is zeer licht materiaal, wat transport gemakkelijker maakt. Bovendien is de bevestiging zo ook reversibel. Ze worden bevestigd op een aluminium afwerkingslaag. Met een systeem van haaklatten wordt dit dan uiteindelijk aan de muur bevestigd.

Ieder paneeltje is onderverdeeld in twee stukken om het toch wel aanzienlijke gewicht te verdelen. Dit maakt het transport ook gemakkelijker. De twee delen per paneel worden uiteindelijk wel bevestigd aan elkaar met het kader, dat vastgezet is in de honingraatplaat, waardoor het uiteindelijk toch een geheel wordt.

Het bovenste en onderste paneel horen oorspronkelijk niet samen. Dat is ook de reden waarom er voor gekozen is om een spatie tussen de twee panelen te houden.

De samenstelling van deze lambrisering werd vakkundig uitgevoerd door Charlot De Bisschop, met assistentie van Lennart Van Uffelen. Bekijk hun werk op de bijhorend filmpje via deze link.